Friday, June 5, 2009

Hyperhidrosis

Hari ni aku nak cerita pasal Hyperhidrosis...
Apa itu hyperhidrosis?
Meh kita tengok pada perkataan tu..
Hyper ni mestila semua orang tahu kan..macam terlebih kot..
Hidro pulak...berkenaan ngan air la..
Hyperhidrosis ni pendek cerita orang yang terlebih berpeluh..
Ha...lebih kurang camtu la..

Apa kena mengena pulak hyperhidrosis ni dengan aku?
Mestila ada kena mengena...
Bagi orang-orang yang rapat dengan aku tahu la yang aku selalu berpeluh tapak kaki dengan tangan..
Silap-silap boleh kata macam aku dapat mukjizat keluarkan air dari celah-celah jari..hehehe
Aku baru tahu istilah ni hari ni..
Susah woo keadaan ni..lagi-lagi bila nak bersalam dengan orang..
Part ni memang kalau boleh aku nak elak..tapi kalau kena salam jugak,aku akan lap siap-siap tangan aku...
Malu seh salam dengan tangan basah..mesti orang akan geli..

Tu baru part bersalam..belum lagi part tulis-tulis kat kertas..
Selalunya memang aku akan alas tangan aku dengan kertas lain sebab kalau tak alas,memang basah la kertas tu jawabnya...haha
Tu pasal time sekolah dulu,aku pergi sekolah bawak handkerchief..nampak macam skema tak?hahaha
Peduli la kan,janji aku senang nak lap tangan aku yang berpeluh ni..
Lepas tu bila nak ambil cap jari pulak...
Adoi...memang berakhir dengan cap jari yang tak cantik..
Yelah,sebab basah kan...susah la nak dapat cap jari cantik..
Memang kena prepare la tisu...tak pun,lap habis-habis kat seluar..

Tu kisah tangan...
Kalau kisah kaki pulak,ha...sekolah kita kena pakai kasut kan..siap dengan stokin..
Katalah sekolah start pukul 730 sampai la pukul 1..
Berapa jam tu?...Lepas tu bayangkan korang pakai kasut stokin siap pastu kaki korang asyik la mengeluarkan peluh yang banyak?
Rasa-rasa apa jadi?
Bila balik sekolah,memang kecut-kecut jari kaki aku ni..hehehe
kalau aku pakai sandal,memang selalu la sandal tu tertinggal sebab kaki licin..hehehe
Jadinya sekarang ni bila nak beli sandal,aku kena cari yang tapak dia tu material yang boleh serap air..
Kalau tak,memang letih la asyik nak tercabut je..

Hari ni sambil aku main facebook,lepas tu saja-saja google sana sini,aku terjumpa 1 laman web(website le..) berkenaan 'penyakit' aku ni..
Wah,selama dekat 26 tahun aku bergelumang dengan perpeluhan secara luar biasa ni,baru hari aku tahu yang ada website ni untuk orang-orang senasib macam aku..
Nak tengok,bolehla klik sini
Memang berinformasi dan ramai jugak berkongsi cerita-cerita pahit..
Memang sebijik macam apa yang aku pernah dan sedang alami..
Menarik la untuk aku(aku je..untuk korang mungkin tak kot)
Kat situ,ada la lagi details pasal hyperhidrosis ni..
Jenis-jenis,cara nak rawat...kongsi cerita...
Situasi kat bawah ni rasanya macam terkena je kat batang hidung aku..hehehe


Gamba kredit to Wethandsclub
*klik gambar untuk paparan lebih jelas*

Kalau ada sapa-sapa yang ada masalah macam aku,boleh la tengok-tengok kat website tu..
Tu je nak kongsi untuk hari ni

4 comments:

mijabolat said...

yg buat bulatan tu kan mbr aku yg ade prob yg sama ngan ko dia kene pegang kayu @ daun pastu org akan pegang kayu @ daun tuh supaya tak yah pegang tgn dia, da besar ni pk kan blk ciannye budak tu

Ernie said...

aku takde la sampai tahap kena pegang kayu or daun tu..kesiannya dia..

puterisuchi said...

ahaha..agak2 klo kte jumpe..2-2 kot kna lap tgn dlu sblom salam..sy pom smer gk..exchange link jom!

Ernie said...

puterisuchi: agaknya la..hehe..boleh aje....